Home Uncategorized A do ta bllokojë Zvicra lëvizjen e lirë me BE-në?Publikohet rezultati i...

A do ta bllokojë Zvicra lëvizjen e lirë me BE-në?Publikohet rezultati i referendumit

Zvicra ka mbajtur një referendum ku qytetarët kanë vendsour se a do të bllohet lëvizja e lirë me vendet e BE-së.

Qytetarët zviceranë kanë vendosur që shteti i tyre të mos bllokojë lëvizjen e lirë me vendet e Bashkimit Europian, pas një referendumi të mbajtur këtë të diel.

Mbështetësit e kësaj nisme vlerësuan se kjo lëvizje do t’ia mundësonte Zvicrës një kontroll më të plotë të kufijve të saj dhe t’i përzgjidhte emigrantët që i nevojiten.

Por, nga ana tjetër, kundërshtarët parashikuan se nëse ndalohet lëvizja e lirë do të ketë një recesion të ekonomisë dhe do të demotivojë shumë qytetarët zviceranë të jetojnë dhe punojnë në vende të tjera të Evropës. Ministri i Drejtësisë deklaroi se kjo gjë mund të krijonte një situatë më të vështirë se Brexit.

Megjithatë, qytetarët zviceranë refuzuan nismën. Teksti i paraqitur në referendum u refuzua nga shumica e kantoneve.