Home PYETJE PERGJIGJE A mund të shkaktojë magjia vdekjen?

A mund të shkaktojë magjia vdekjen?

Pyetje: dua informata për magjinë, çfarë pasojash mund të shkaktojë? A mund që të shkaktoj edhe vrasje?

Përgjigje: falënderimi i takon Allahut…

Po, ka magji që mund të shkaktoj vrasjen. Dijetarët prej formave të vrasjes së qëllimshme kanë përmendur vrasjen e dikujt nëpërmjet magjisë. Kjo vepër dënohet me vdekje ngase ka shkaktuar vdekjen e dikujt me diçka që arrihet vdekje zakonisht, pra magjia. Ibën Kudame në elMugni (3/309) thotë: “lloji i gjashtë (i vrasjes) vrasja nëpërmjet magjisë që shkakton zakonisht vdekje. Dënimi i këtij krimi është mbytja sepse i ngjan vrasjes me thikë p.sh.. Nëse forma e magjisë nuk vret si zakonisht apo mund të jetë e dyshimtë se vret apo jo, në këtë rast krimi dënohet me dije (pagim të gjakut) sepse është synuar gabimi dhe i ngjan vrasjes me shkop (pra është bërë qëllimisht sulmi me shkop, mirëpo nuk është synuar vrasja).”

Në Enclikopedinë e Fikhut 24/267 qëndron: “nëse magjistari vret dikë më magjinë e tij…shumica e dijetarëve mendojnë se vrasja me magji mund të jetë e qëllimshme dhe si e tillë dënohet me vdekje. Kjo vrasje vërtetohet duke sjell dëshmi apo duke e pranuar magjistari…”

Muhamed ibën Salih Munexhid

Përktheu: Agim Bekiri