Home ZGJODHËM PËR JU AGJËRIMI, EDUKIM SHPIRTËROR

AGJËRIMI, EDUKIM SHPIRTËROR

Hyrja

Adhurimet janë të ndryshme, prej tyre që janë

 • Të zemrës – sinqeriteti.
 • Të gjymtyrëve – namazi, agjërimi, haxhi.
 • Të gjuhës – teubeja, istigfari, dhikri.
 • Materiale – zekati, sadakaja.

Të gjitha këto ibadete njeriu duhet t’i bëjë për Allahun dhe mos t’ia shoqërojë askë.

Agjërimi si një adhurim madhështor, është shumë i veçantë.

Ai e edukon besimtarin me një edukim shpirtëror. E bën të meditojë dhe zbulon horizonte të reja në të ardhmen e tij.

Prej adhurimeve në të cilat ndikon agjërimi është:

 1. Devotshmëria dhe poashtu
 2. Sabri

Braktisja e ushqimit, pijes, epsheve me agjërim dëshmon për se ai besimtar ka devotshmëri (takva) dhe durim (sabër) dhe se me agjërim ai vazhdimisht është duke i kultivuar këto dy gjëra.

* Çka nëse njeriu arrin devotshmërinë dhe bëhet durimtarë?

E para; Devotshmëria

 1. I devotshmi është më i ndershmi te Allahu i Madhëruar:

إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِندَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ

“… e s’ka dyshim se te All-llahu më i ndershmi ndër ju është ai që është më i devotshëm.“ Huxhurat, 13

 1. Për të devotshmit Kur’ani është udhëzim.

“Elif, Lam, Mim. Ky është libri që nuk ka dyshim në te (sepse është prej Allahut) është udhëzues për ata që janë të devotshëm.“ Bekare, 1, 2

 1. Xheneti është i pregatitur për të devotshmit

وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ (133)

“Dhe ngutuni (me punë që meritoni) në falje mëkatesh nga Zoti juaj dhe për një xhennet, gjerësia e të cilit është si gjerësia e qiejve dhe e tokës, i përgatitur për të devotshmit.“ Ali Imran, 133

Poashtu ka thënë:

إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍ

“Të devotshmit janë në kopshte e burime.“ Dharijat, 15

 1. Allahu është me të devotshmit

وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ  التوبة: 36

“… e dijeni se Allahu është me të devotshmit.“ Teube, 36

 1. Allahu i do të devotshmit

))بَلَىٰ مَنْ أَوْفَىٰ بِعَهْدِهِ وَاتَّقَىٰ فَإِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ  ((آل عمران: 76

“Po kush e përmbush amanetin e vet me besnikëri dhe ruhet nga mëkatet, s’ka dyshim, Allahu i do të devotsmit.“ Ali Imran, 76

 1. Për të devotshmin ka rrugëdalje dhe furnizim

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا (2) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ

“… e kush u përmbahet dispozitave të Allahut, atij Ai i bën rrugëdalje, dhe e furnizon atë prej nga nuk e kujton fare…“ Talak, 2, 3

 1. Të devotshmëve Allahu u bën dallues, ua shlyen të këqiat dhe i fal

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَانًا وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ۗ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ  الأنفال: 29

“O ju të cilët keni besuar, nëse i frikësoheni Allahut, do të bën për ju dallues, do tua shlyjë mëkatet dhe do tu falë. Allahu është pronar i mërisëve të mëdha.“ Enfal, 29

Përfundim i hytbes

Hytbeja e dytë

Atë që përmendëm më parë se Agjërimi bën edukimin shpirtëror të besimtarit dhe e bën të dëvotshëm, poashtu agjërimi ndikon te njeriu në durimin e tij. Ai, dmth besimtari, çdo ditë edukohet me sabër duke bërë durim në atë që Allahu i Madhëruar ia ka ndaluar. Edhe kështu kalitet në këtë lloj adhurimi të cilin Allahu i Madhëruar e do shumë.

Këtë e shohim në fjalët e Allahut subhanehu ve teala:

 1. të përgëzohen durimtarët

“ … po ti jepju myzhde durimtarëve.“ Bekare, 155

 1. Allahu është me durimtarët:

“… bëni durim se Allahu është me të durueshmit.“ Enfal, 46

 1. Allahu i do durimtarët:

“ … Allahu i do durimtarët.“ Ali Imran, 146

Sa i përket shpërblimit të durimtarëve, Allahu I Madhëruar ka thënë:

” Dhe për shkak se ata duruan, i shpërbleu me xhennet dhe me petka mëndafshi” Insan, 12

”.. ndërsa të durueshmive u jepet shpërblimi i tyre pa masë!” Zumer, 10

”… E Ne do t’ua japim atyre që ishin të durueshëm shpërblimin më të mirë të asaj që vepruan. ” Nahël, 96

E lusim Allahun që me agjërim në këtë muaj të bekuar të na bëj prej të devotshmëve dhe prej durimtarëve.