Home \ Ahlak

Ahlak

SHKAQET E RISKUT

shkaqet-e-riskut

Po të kishte qenë risku i njeriut në duart e njerëzve, sa padrejtësi dhe sa urrejtje dhe sa çorodi do u bënte! Pasha Allahun, nëse atyre ju lihej kjo çështje në dorë do t’i bënin padrejtësi njëri-tjetrit dhe do ta urrenin njëri-tjetrin, madje do ta harronin dhe do ta neglizhonin …

Read More »

DITËT E TESHRIKUT – DISPOZITA DHE DOBI

ditet-e-teshrikut-–-dispozita-dhe-dobi

Ditët e Teshrikut, dita e njëmbëdhjetë, e dymbëdhjetë dhe e trembëdhjetë e Dhulhixhes, janë tri ditët që vijnë pas ditës së Kurban Bajramit. Ndryshe quhen edhe si ditët e Minës, ngase në këto ditë haxhilerët qëndrojnë në Mina, dhe njashtu janë ditë të gjuajtjes së guralecëve në Xhemarat. Ditët e …

Read More »

HARAMET QË NDIKOJNË NË VËLLAZËRI

haramet-qe-ndikojne-ne-vellazeri

Allahu, azze ue xhel, e dërgoi Muhamedin, salallahu alejhi ue selem, mëshirë për të gjithë, për njerëzit dhe xhinët. U dërgua t’i bashkojë zemrat e besimtarëve në besim, t’i pastrojë shpirtrat e tyre prej armiqësie, të largojë prej zemrave të tyre çdo gjë e cila i çon deri në urrejtje …

Read More »

MEDRESEJA E NATËS

medreseja-e-nates

Allahu, azze ue xhel, thotë: “O ti i mbuluar (o Muhamed)! Çohu (të falesh) gjithë natën, përveç një pjese të saj, që është gjysma ose diçka më pak a diçka më shumë se ajo dhe lexoje Kur’anin ngadalë dhe qartë, sepse Ne do të të dërgojmë vërtet një fjalë me …

Read More »

PASHA ALLAHUN, SI MË KE HARRUAR?!

pasha-allahun,-si-me-ke-harruar?!

Isha duke ecur rrugës dhe papritmas m’u paraqit një njeri, filloi të më përqafojë e të më puthë dhe më tha: “A nuk të rikujtohem?! Unë jam filani, shoku i shkollës, ishim bashkë me një klasë.” Me të vërtetë nuk e rikujtoja! Shikimin e drejtova kah ai, e shikoja në …

Read More »

GJYSHE, ÇKA ËSHTË KURANI?

gjyshe,-cka-eshte-kurani?

– Gjyshe, çka është Kurani? – Ah, biri im, kjo pyetje nuk është e lehtë për t’u përgjigjur. – Shiko, biri im, kur e kemi blerë makinën tonë së bashku me të e kemi marrë edhe një libër udhëzimi të cilën është dashur ta lexoj para se të filloj ta …

Read More »

SHTËPIA E MUSLIMANIT

shtepia-e-muslimanit

Falënderimi i takon vetëm se Allahut dhe paqja dhe lavdia qofshin mbi Muhamedin, birin e Abdullahut dhe robin dhe të Dërguarin e Allahut. O ju muslimanë, e porosis veten dhe juve me devotshmëri ndaj Allahut: “O besimtarë! Kijeni frikë Allahun ashtu si i takon Atij dhe vdisni vetëm duke qenë …

Read More »

DASHURIA MES NUSES DHE VJEHRRËS!!

Vajza martohet dhe pas martesës së saj shkon të jeton me burrin e saj dhe nënën e tij. Pas një periudhe të shkurtër fillojnë zënkat dhe mosmarrëveshjet mes nuses dhe vjehrrës. Nusja e akuzonte vjehrrën se tepër e kritikon dhe e nervozon, derisa nuk kishte më ditë paqeje mes tyre! …

Read More »

BAJRAMI – RREGULLA DHE DISPOZITA

bajrami-–-rregulla-dhe-dispozita

Bajrami është rit islam, në të paraqiten pamjet e nënshtrimit dhe përuljes ndaj Allahut si dhe shumë nga kuptimet shoqërore dhe shpirtërore. Në arabisht Bajrami quhet ‘Id, që do të thotë se kthehet dhe përsëritet, dhe për çdo vit kthehet i ripërsëritur me gëzim. Po ashtu thuhet se është emërtuar …

Read More »

MOS SHPEJTO NË GJYKIM!

mos-shpejto-ne-gjykim!

Rrëfehet për një plak se ishte ulur në tren së bashku me të birin, i cili asaj kohe i kishte arritur të njëzet e pestat. I biri atë ditë ishte shumë i lumtur dhe kjo vërehej edhe në fytyrën e tij të qeshur. Rrinte afër dritares dhe me gëzim të …

Read More »

KUR SHPIRTI ËSHTË I KËNAQUR

kur-shpirti-eshte-i-kenaqur

Ishte një njeri i varfër, i cili kujdesej për nënën, gruan dhe fëmijët e tij dhe njëkohësisht punonte si shërbëtor te një pasanik. Ishte i sinqertë në punën e tij dhe atë e kryente me përsosmëri. Mirëpo një ditë nga ditët mungoi në punën e tij. Kjo nuk ishte traditë …

Read More »