Home \ Hutbe

Hutbe

EDUKATA E DISA RREGULLA TË XHUMASË

MËSIME DHE POROSI ISLAME ( 06 ) Edukata dhe rregullat e xhumasë: 1. Shkuarja herët në xhami në ditën e xhuma. 2. Gusli (pastrimi, larja e tërë trupit). 3. Veshja e teshave të reja. 4. Parfymosja. 5. Ecja në këmbë gjatë shkuarjes në xhuma (nëse nuk është vështirë ecja). 6. …

Read More »

Kur lëmosha bëhet publike

Transmeton Xheriri, i cili thotë ishim duke qëndruar me Pejgamberin në mes të ditës dhe erdhën disa njerëz të zbathur të zhveshur , me rrobe të leshta, të vendosura shpatat në belat e tyre (gjendje e rëndë e varfërisë), shumica prej tyre ishin prej Mudarrit (vend në periferi të Medinës). …

Read More »

Raporti i myslimanit me sprovat e Zotit

Prej gjërave të cilat beson myslimani është se Allahu vepron çka dëshiron . Po ashtu, prej gjërave që myslimani është i bindur në to është se Allahu nuk i bënë padrejtësi askujt. Njeriu në këtë botë sprovohet me të mira dhe me të këqija: “Çdo njeri do ta shijojë vdekjen! …

Read More »

Lotët e Pendimit

Pendimi te Allahu është angazhimi më i madh që duhet ta bëjë njeriu gjatë jetës së tij. Pendimi është i pandashëm për jetën e njeriut. Allahu të gjithë njerëzit i thërret në pendim, të gjithë, edhe ata që mohuan Allahun sikur të ktheheshin te Allahu, Allahu do të pranonte pendimin …

Read More »

VEPRAT MË TË DASHURA TEK ALLAHU

Secili besimtar që e do Allahun e madhëruar shikon në atë që Allahu e do  prej fjalëve, e ai t’i thotë, prej veprave që t’i veprojë, prej vendeve që t’i vizitojë, e prej cilësive që t’i përvetësojë, nuk është i njejtë ai i cili jetën e tij e jeton me …

Read More »

ISLAMI DHE MBROJTJA NGA SËMUNDJET

islami-dhe-mbrojtja-nga-semundjet

(Në vend të hutbes) Dr. Amel Kurtishi Islami është një fe që e konsideron dhe e vlerëson shëndetin si një nga begatitë më të mëdha të Allahut. Për këtë arsye Islami e inkurajon njeriun që të jetë mirënjohës ndaj Krijuesit të tij për atë bekim dhe ta mbrojë atë, të …

Read More »

KU QËNDRON SHPËTIMI?

ku-qendron-shpetimi?

Një përhskrim profetik, udhëzim hyjnor për secili që e dëshiron shpëtimin e lirinë në kohë sprovash dhe të shkatërrimit, atëherë kur Ukbeh ibën Amir (Allahu qoftë i kënaqur prej tij) dëgjoi shumë hadith rreth trazirave të ndryshme, dhe se njeriu mund që në atë kohë ta shet fenë e tij …

Read More »

NXITO NË FALJEN E ALLAHUT

nxito-ne-faljen-e-allahut

Allahu i Madhëruar ka thënë: وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ “Dhe ngutuni (me punë që meritoni) në falje mëkatesh nga Zoti juaj dhe për një xhennet, gjerësia e të cilit është si gjerësia e qiejve dhe e tokës, i përgatitur për të devotshmit. “ …

Read More »

GIBETI DHE PASOJAT E TIJA

Me të vërtetë lavdia i takon Allahut, Atë e falënderojmë, prej Tij kërkojmë ndihmë dhe falje. Kërkojmë prej Allahut të na mbrojë nga sherri i vetes tonë dhe të këqijat e veprave tona. Atë që e udhëzon Allahu, s’ka kush e devijon dhe atë që e devijon, s’ka kush e …

Read More »

HUTBEJA E PARË E MUAJIT RAMAZAN

Allahu i Madhëruar ka thënë: شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ …

Read More »